sâmbătă, 21 aprilie 2012

Tort Cosmina


La cererea primei persoane care a avut marea placere de a degusta din tortul acesta,ma simt obligata sa postez cat mai repede reteta.

Tortul l-am facut din 2 tipuri de blat si 2 creme,dupa cum urmeaza:

     Blat I:
  • 150 gr.faina "000"
  • 90 gr.unt
  • 75 gr zahar
  • 30 gr amidon
  • 7 galbenusuri
  • 5 albusuri
  • 20 gr cacao
  • 2 lingurite drojdie uscata
Se freaca galbenusurile cu 50 de gr de zahar.Albusurile se bat cu zaharul ramas,apoi se incorporeaza usor in galbenusuri.Se amesteca faina cu amidonul,drojdia si cacaua,apoi se cern peste compozitia de oua si se toarna untul topit amestecand bine.Compozitia se toarna intr-o forma de tort si se da la cuptor 30-3 de minute la 175 de grade.

   Blat II:
  • 3 oua intregi
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 50 gr alune nesarate macinate
Se freaca galbenusurile cu 2 linguri de zahar.Albusurile se bat spuma cu o lingura de zahar,apoi se incorporeaza in galbenusuri.Faina se cerne peste oua,iar la final se adauga alunele,amestecand usor pe verticala.Se da la copt 15-20 minute la 175 de grade.

    Crema I:
  • 1 unt la temperatura camerei
  • 150 gr zahar pudra
  • 2 galbenusuri
  • 3 plicuri cafea nes
  • 50 gr nuca macinata
Se freaca untul cu zaharul,se adauga pe rand galbenusurile,nesul si nuca.Si crema este gata :).

   Crema II:
  • 200 ml frisca lichida Hulala
  • 150 gr ciocolata cu lapte
  • 2 plicuri cappuccino
  • zahar dupa gust
  • 1 galbenus
Se pune ciocolata la topit la B.M.Intre timp,se bate frisca,insa nu foarte tare....pana devina cremoasa.Apoi se adauga zaharul si galbenusul si la final,dupa ce s-a topit (si racit putin) se adauga si ciocolata.

Primul blat l-am taiat in doua.Peste prima foaie am pus prima crema peste care am presarat cateva nuci prajite si caramelizate,apoi vine blatul II presarat cu nuci caramelizate,apoi crema II urmata de a II-a foaie de la primul blat.Mentionez ca ambele blaturi trebuie insiropate bine.

Pt.sirop aveti nevoie de:
  • 400 ml apa
  • 5 linguri zahar
  • lichior Aperol (sau puteti folosi si altceva)
  • sucul de la o portocala
  • cateva picaturi de esenta de rom
Toate acestea se pun la fiert 2-3 minute,dupa care se lasa la racit.

Dupa ce am montat tortul,l-am lasat la rece pana a II-aa zi,apoi l-am imbracat in pasta de zahar. La decorare am folosit ornamente tot din pasta de zahar si Royal Icing.

Pot sa va spun ca a fost mai mult decat gustos.Sper sa incercati si voi reteta sa va convingeti.
 
 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu