joi, 22 martie 2012

Cozonac cu stafide



Azi am pregatit o portie de cozonac.Aveam chef sa fac ceva si prin bucatarie printre alte chestii prin casa.Asa ca m-am pus pe treaba.

Avem nevoie de:
  • 1150 gr faina "ooo"
  • 200 gr zahar
  • 3 galbenusuri si un ou intreg
  • 600 ml lapte
  • 110 gr margarina
  • 4 linguri ulei
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 50 gr drojdie proaspata
  • stafide
  • sare
  • untura sau ulei pentru un tava
Se incalzeste laptele impreuna cu zaharul.Drojdia se amesteca cu intreaga cantitate de faina.Adaugati si putina sare (~2 lingutite rase).Apoi se adauga treptat laptele si uleiul, si se framanta pana se amesteca bine cu faina.


adaugati coaja de lamaie si ouale si incepeti sa framantati bine.Va avertizez ca e nevoie de forta si rabdare...

asa arata dupa ce ouale au patruns bine in aluat

adaugam margarina topita si framantam din nou...
pana mana ramane curata.

apoi se lasa la dospit aproximativ o ora jumate,intr-un loc ferit de curenti de aer.
Dupa ce a dospit se imparte in 6 parti egale (fara sa apasati aluatul,nicidecum sa-l mai framantati).Se intinde fiecare parte,eu pun cate o lingurita de ulei peste aluat sa nu mi se lipeasca de sucitor,presarati stafide,cate doriti,si rulati.La fel faceti cu fiecare parte.Apoi impletiti cate doua rulade.Se pun in tavi,unse cu ulei sau untura si se mai lasa la dospit pana cresc.Dupa ce au crescut ungeti cozonacii cu ou batut,apoi ii dati la cuptor 45-50 min la temp.de 180 de grade primele 15 minute,apoi reduceti la 150-160.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu